• Rwanda Mahembe PB

Rwanda Mahembe PB

Czy zmielić?
Masa netto 250g
39.00
szt. Do przechowalni
Zostaw telefon

Rwanda Mahembe PB

Region: Sektor Mahembe, Dystrykt Nyamasheke, Prowincja Zachodnia
Plantacja: własna oraz drobnych rolników z TWITEZIMBERE MAHEMBE association
Odmiana: Red Bourbon Peaberry
Wysokość upraw: 1500-2100 m n.p.m.
Stacja mycia: Mahembe/Nyagatare (CWS)
Właściciel: Justin Musabyimana
Metoda obróbki: mokra, ziarna suszone na zacienionych platformach
Profil palenia: palenie jasne, dobre do przelewu i do espresso
Profil sensoryczny: gęste i intensywne w smaku, aromaty świeżych owoców i kakao. 

 

Parę lat temu ziarna ze Stacji Mycia Kawy Mahembe były już w naszej palarni. Tym razem mamy do czynienia z ziarnami Peaberry ("perłowymi"). Owoce kryjące te ziarna mają jedną pestkę zamiast dwóch — ziarna takie są specjalnie selekcjonowane, jako że słusznie ceni się je za wybitne walory.

Mahembe Coffee Washing Station (Mahembe CWS) znajduje się w sektorze Mahembe, w regionie Nyamasheke, w Prowincji Zachodniej. Uprawy położone są w doskonałym miejscu, nad dużym Jeziorem Kivu, gdzie spotykają się ze sobą ziemia i niebo, czyli: odpowiednia gleba, odpowiednia wysokość, życiodajne deszcze i inne uwarunkowania geobotaniczne.

Stacja Mahembe została założona w 2010 roku przez Justin'a Musabyimana. Uprawy położone są na wysokości 1500-2100 m n.p.m. Jakość ziaren jest ściśle związana z obróbką mokrą w stacji. Dojrzałe owoce typowej dla Rwandy odmiany Red Bourbon pozbawia się miąższu maszynowo; pestki poddawane są potem fermentacji, by usunąć resztki miąższu; potem płukane w wodzie, są sortowane i suszone na słońcu, rozłożone na specjalnych platformach.

Ziarna z Mahembe wielokrotnie zwyciężyły w konkursie Cup of Excellence, w roku 2010, 2012, 2014, w 2015 zajęły drugie miejsce z wynikiem powyżej 90 punktów w skali SCAA, a w 2018 czwarte miejsce. Więcej informacji o Mahembe znajdą Państwo na stronie ACE-CoE: Rwanda Mahembe.

Ziarna z Rwandy mają wyjątkowy charakter, odróżniający je bardzo od innych afrykańskich czarnych diamentów. Być może to zasługa uprawy jednej w zasadzie odmiany (Red Bourbon) i rzetelnej obróbki. Dla mnie kawa z Rwandy jest miłością od pierwszego wejrzenia ze względu na smakowite rezultaty w filiżance: zrównoważone, słodkie, pełne aromatów świeżych owoców, np. granatów, zielonych grapefruitów Sweetie.

Data palenia: 3/02

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
  • Oceń

Jakość
Funkcjonalność
Cena
Podpis
Opinia
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie