Torebki i wentyle

Torebki i wentyle

O roli i znaczeniu charakterystycznych dla torebek z paloną kawą wentyli można przeczytać także tutaj: Świeżość-kawy.

Większość torebek w jakie pakujemy ziarna jest wyposażona w wentyle, takie jak na poniższej fotografii. Zasada działania tych małych urządzeń jest prosta, choć ich konstrukcje bywają różnorakie. Takie wentyle składają się zwykle z paru plastikowych detali, zwartych i zamkniętych normalnie. W chwili, gdy ciśnienie we wnętrzu torebki przekroczy pewną wartość, detale te rozwierają się, wypuszczając dwutlenek węgla na zewnątrz.

Bywa, że mechaniczne wentyle nie działają z różnych, niezależnych od nas powodów. Torebki kupujemy od znanych producentów opakowań za granicą i w kraju. O niesprawności wentyli dowiadujemy się po paru dniach od chwili zapakowania kawy. Gdy wentyl jest niesprawny i nie otwiera się pod wpływem ciśnienia dwutlenku węgla, torebka szybko pęcznieje, przybierając formę twardej poduszki powietrznej. Jeśli ziarna wciąż emitują dwutlenek węgla, to torebka może ulec rozerwaniu. Aby do tego nie dopuścić, wystarczy czasami rozluźnić zablokowany mechanizm wentyla. Można tu zastosować jakieś cienkie narzędzie, np. spinacz biurowy, końcówkę ołówka i delikatnie włożyć je w widoczny otwór wentyla.

 

Torebki i wentyle

 

W jednej z partii bardzo dobrych torebek z Londynu znaleźliśmy wentyle, jak na poniższej fotografii. Trudno powiedzieć dlaczego niektóre z nich są zablokowane i zatrzymują dwutlenek węgla wewnątrz torebek. Jeśli zdarzy się Państwu, że prawidłowo przechowywana torebka jest twarda i nadęta, to warto posłużyć się opisaną wcześniej procedurą i uwolnić z niej nadmiar powietrza, rozluźniając mechanizm wentyla.

 

Wadliwe wentyle

 

Jeśli zaś otworzą Państwo nadętą torebkę, by zaczerpnąć z niej kawy i jeśli uderzy Państwa ostry, niezbyt przyjemny, bolesny zapach, to proszę się nie dziwić i nie zniechęcać. Nie jest to zapach kawy lecz tzw. "fałszywy zapach" dwutlenku węgla. Fałszywy, bo odczuwamy go z powodu podrażnienia śluzówek nozdrzy. Dwutlenek węgla jest bezwonny, ale duże jego stężenie w torebce ma dość agresywne oddziaływanie na nasz nos.

A co z kawą uwięzioną pod ciśnieniem w torebce z niesprawnym wentylem? Z punktu widzenia jakości kawy, bariera ciśnienia może mieć tylko pozytywne znaczenie. Im większe ciśnienie w torebce, tym trudniej molekułom aromatów opuścić ziarna kawy...