• Rwanda Kabyniro Karambo Hill Natural

Rwanda Kabyniro Karambo Hill Natural

Wybierz TYLKO, gdy mamy ZMIELIĆ
Masa netto
250g
42.00
szt. Do przechowalni

Rwanda Kabyniro Karambo Hill Natural

Region: Prowincja Zachodnia, Kabyniro, Ngorero
Plantacja: ok. 40 rolników spółdzielni Kopiguka cooperative
Odmiana: Red Bourbon  
Wysokość upraw: 1600-1950 m n.p.m.
Stacja mycia: Kabyiniro Station
Metoda obróbki: sucha, naturalna, owoce suszone na słońcu, na platformach
Profil palenia: palenie średnie, do espresso, omniroast — ew. do metod przelewowych
Profil sensoryczny: bardzo słodka, czekoladowo-owocowa kawa

Zwykle mieliśmy ziarna z obróbki mokrej. Niniejsze są zupełnie, zupełnie inne — z obróbki naturalnej: napary mają ogromne, gęste body i cięższe aromaty.

Kawy z Rwandy mają swoją klasę za sprawą najlepszych odmian, dobrego klimatu i dobrej agrokultury. Niniejsza kawa pochodzi z upraw niewielkiej spółdzielni Kopiguka z powiatu Ngororero w Prowincji Zachodniej. Pola uprawne położone są na wzgórzu o wdzięcznej nazwie — Karambo. Warunki klimatyczne są tutaj dla uprawy kawy idealne: optymalne opady, chłodno w nocy, ciepło w dzień — ziarna są zatem gęste, treściwe, słodkie, aromatyczne.

Historia Kopiguka jest dość spora, bo ma już ponad 20 lat, ale w 2018 spółdzielnia nawiązała współpracę z firmą Tropic Coffee.

Data palenia: 24/04

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
  • Oceń

Jakość
Funkcjonalność
Cena
Podpis
Opinia
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie