Kolumbia Villa de Don Juan Gesha YEAST INOCULATED
Kolumbia Villa de Don Juan Gesha YEAST INOCULATED
Kolumbia Villa de Don Juan Gesha YEAST INOCULATED
Opakowania: słoiczki 200g
Region: Huila, Isnos
Wysokość upraw: 1820m n.p.m.
Planacja: Finca La Villa de Don Juan
Producent: Juan Dario Gomez
Odmiana: Gesha
Proces obróbki: fully washed YEAST FERMENTATION
Profil palenia: jasny do filtrów
Profil sensoryczny: bardzo spektakularna kawa o wybitnym aromacie; pierwsze skojarzenie — święta, pomarańcze i goździki
Juan Dario Gomez wydaje się być prawdziwym wizjonerem i pełnym entuzjazmu młodym eksperymentatorem w każdej dziedzinie kawowej sztuki: uprawy, obróbki, palenia, zaparzania i handlu. Niniejsza kawa jest wyrazem jego dążenia do osiągnięcia niezwykłych i fascynujących profili smakowych czyli wyżyn w agrokulturze i obróbce kawy.
Juan odziedziczył swoją farmę po ojcu i od razu rozpoczął jej prawdziwą modernizację i doskonalenie jakości produkowanej kawy. Kilka lat temu nazwa plantacji zaistniała jako marka palonej kawy z silnym naciskiem na jakość. Od początku Juan postawił na innowacyjność i ciągłe doskonalenie. Razem z nim podobne idee dzieli cała rodzina.
La Villa de Don Juan wyróżnia się charakterystycznymi, wyjątkowymi kawami o wyśmienitych profilach sensorycznych, skrupulatnie opracowanych przez Juana i z łatwością znajdujących swoją rynkową niszę. Ta doskonałość zaczyna się od upraw — regeneracyjnych praktyk, obszernego zacienienia, zadrzewień, nawozów organicznych. Owoce zbierane są selektywnie, obróbce poddaje się tylko dojrzałe. Najpierw się je zanurza w wodzie, by usunąć zanieczyszczenia, potem miażdży się je.
Sekret wyjątkowego aromatu niniejszej kawy polega na dalszej obróbce. Kawa trafia do obszernych zbiorników — zalewa się ją moszczem czyli sokiem z owocowej pulpy, oczywiście z owoców kawy. Taka owocowa pulpa pełna jest dzikich szczepów drożdży, ale oprócz tego dodaje się specjalne drożdże Saccharomyces. Fermentacja trwa 72 godziny po czym przerywa się ją, płucząc ziarna w świeżej wodzie. Przez kolejny miesiąc ziarna suszy się, troskliwie, codziennie dogląda się je i przewraca.
Data palenia: 15/05
-
JakośćFunkcjonalnośćCenaSpodziewałem się czegoś ciekawego i... doznałem zauroczenia! Ziarna rozbiły bank! Sam zapach suchych ziaren przenosi nas do ogrodu różanego, który otoczony jest jaśminowcami. Aż się nie chce mielić... Drip - filiżanka wypełnia się niesamowicie intensywnym kwiatowo-owocowym aromatem. Bardzo trudno wychwycić, ale gdzieś dalej kryje się mandarynka albo pomarańcza. Pierwszy łyk i mamy kosmos! Nie da się tego smaku przyrównać do żadnych znanych mi naparów, nawet mocno kolorowych odmian z Etiopii czy Salwadoru. Otrzymujemy ciemnobursztynową ciecz smakowo przypominającą napar różano-herbaciany. Body nie jest duże, ale trudno się go doszukiwać w przelewie. Tę kawę można pić na gorąco, zimno, mrożoną... Feeria smaków, bogactwo doznań i nie dające się w żaden sposób jednoznacznie określić kolory. Gdyby nie mało czarująca cena, to te ziarna na stałe zagościłyby w młynku. Brawo Ela!
-
JakośćFunkcjonalnośćCenaPierwsze parzenie w aeropressie - bardzo intensywny zapach geranium, w smaku więcej róży. Bardzo ciekawa kawa, ma sporą slodycz
-
JakośćFunkcjonalnośćCenaŚwietna kawa. Piłem ją w dripe, w zapachu i smaku czuć owoce, dużo geranium i trochę róży.