
-
-
Koszyk jest pustySuma 0
-
Indonezja Kerinci Barokah Bersama Natural


















Wysyłka w ciągu | natychmiast |
Zostaw telefon |
Indonezja Kerinci Barokah Bersama Natural
Region: Java, Mount Kerinci, Gunung Tujuh
Plantacja: uprawy wielu rolników zrzeszonych w spółdzielni Koerintji Barokah Bersama
Właściciel, stacja obróbki: Spółdzielnia Koerintji Barokah Bersama Cooperative
Odmiany: Andung Sari, Sigarar Utang
Wysokość upraw: 1400-1700m n.p.m.
Metoda obróbki: naturalna
Profil palenia: jasny do metod przelewowych, espresso też.
Kawa z Indonezji zawsze niesie ze sobą coś ekscytującego i niesamowitego. Jest to zasługą ciekawych odmian, specyficznego procesu obróbki, charakterystyki upraw i klimatu. Przed laty podobnych wrażeń dostarczały nam ziarna z plantacji Wahana (Sumatra) i Tana Toraja (Sulawesi). Niniejsze ziarna pochodzą ze słynnej od paru lat w kręgach specialty coffee spółdzielni Koerintii Barokah Bersama z Wyspy Sumatra.
Uprawy stanowią małe, parohektarowe plantacje należące do nieco ponad 300 rolników. Pola położone są w bardzo ciekawym terenie w rejonie wysokich wulkanów: Gunung Kerinci i Gunung Tujuh. Ten pierwszy, Kerinci ma 3805m n.p.m. i jest najwyższym szczytem Gór Barisan, ciągnących się na całej długości zachodniego wybrzeża Sumatry. Ten drugi ma 2732m n.p.m. a jego rozłożysty krater stanowi kalderę, w której mieści się Jezioro Gunung Tujuh. Między tymi wulkanami w dolinach i ze szczytów spływają gęsto usiane potoki i górskie rzeki. Cały teren porośnięty jest deszczowym lasem.
Nad jakością kawy i obróbki w Koerintii Barokah Bersama czuwa niejaki Triyono. To młody, bystry i "oblatany" we wszystkich nowoczesnych aspektach kaw specjalnych agronom. Kooperatywa ma własną palarnię i laboratorium. Niniejsza kawa powstaje w tradycyjny sposób, metodą suchą. Zebrane ręcznie owoce suszy się pod dachem, by uchronić je przed deszczem. Regularnie sortuje się i przewraca suszące się owoce. Z wysuszonych owoców wydobywa się pestki i jeszcze raz poddaje ręcznemu sortowaniu.
Data palenia: 26/09