• Etiopia Sidama Shanta Golba FW

Etiopia Sidama Shanta Golba FW

Wybierz TYLKO, gdy mamy ZMIELIĆ
Masa netto
250g
45.00
szt. Do przechowalni

Etiopia Sidama Shanta Golba FW

Region: Sidama, SNNPR, Woreda Bensa, Daye
Producent/Stacja obróbki: Shanta Golba, Ardent Coffee
Wysokość upraw: 1900-2100m n.p.m.
Odmiana: Heirloom
Proces obróbki: mokry, ziarna suszone na platformach
Profil sensoryczny: nienachalne, charakterystyczne aromaty kwiatów i herbaty, duża słodycz, smak czekolady z leśnymi jagodami :).
Profil palenia: jasny do przelewek

Niniejsza kawa jest chyba najbardziej charakterystycznym, kanonicznym przykładem kawy z Etiopii. Pochodzi z leśnych upraw należących do wielu małych rolników, położonych w woredzie Bensa ze stolicą Daye, w strefie Sidama (Sidama) w odległości ok. 250 km na południe od stolicy kraju. Sidama jest strefą w regionie SNNPR ale graniczy z regionem Oromia (w zasadzie z każdej strony), przeplata się ze strefą Gedeo. Bensa jest częścią regionu SNNPR ale stanowi "półwysep" zanurzony w regionie Oromia. Na mapie, nieopodal Daye znajdziemy takie kawowe hasła jak: Harenna (dzikie lasy), Nansebo, Irgalem, Yirgacheffe. Dawniej te obszary nazywano mianem Sidamo.

Data palenia:  22/04

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
  • Oceń

Jakość
Funkcjonalność
Cena
Podpis
Opinia
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie