• Kostaryka Las Lajas Black Honey

Kostaryka Las Lajas Black Honey

Czy zmielić?
Masa netto 250g
45.00 -13% 39.00
Do końca promocji pozostało:
szt. Do przechowalni
Zostaw telefon

Kostaryka Las Lajas Black Honey

 

Region: stoki wulkanu Poas, Sabanilla de Alajuela, Dolina Centralna
Plantacja: Las Lajas
Właściciel: Francisca i Oscar Chacon
Odmiana: Caturra, Catuai
Wysokość upraw: 1450m n.p.m.
Metoda obróbki: Black Honey
Zbiór: 2018
Profil sensoryczny: wyjątkowe, przyjemne aromaty suszonych śliwek, brzoskwiń, rodzynek, o przyjemnej, słodkiej kwaskowatości
Profil palenia: jasny, lekki, bardziej do metod przelewowych

 

Kawy z Kostaryki od dawna gościły w naszej palarni, budząc pozytywne emocje. Kostaryka zapisała się w dziejach kawy, jako kraina do której z Etiopii sprowadzono kawę odmiany Gesha. Kawy tej odmiany zostały odkryte na nowo w Panamie, a dziś osiągają na aukcjach największe ceny. Spośród naszych kostarykańskich doświadczeń, niniejsza kawa jest na pewno najciekawsza. To drugi sezon z tymi wybitnie słodkimi, cudownymi ziarnami.

Rodzina Chacon jest trzecią generacją plantatorów z regionu Alajuela w Central Valley. Ich uprawy leżą na zboczach wulkanu Poas, są więc żyzne, bogate, życiodajne dla rosnącej tam kawy. Państwo Chacon są pionierami organicznej i zrównoważonej uprawy kawy, ich plantacja ma certyfikat "Organic Food Federation". Gospodarstwo Las Lajas jest wyposażone w nowoczesny zakład przetwórstwa (tzw. micro mill), w którym dokonuje się obróbki kawy róznymi, nowatorskimi metodami.

Państwo Chacon zasłynęli z pierwszej w Kostaryce kawy z obróbki Honey, a w 2009 roku w konkursie CoE ich produkty zostały sprzedane na aukcji. Jako alternatywę dla tradycyjnej obróbki mokrej, w Las Lajas stosuje się specjalne urządzenie: Penagos Aquapulper. Przy jego użyciu powstaje pierwszy etap kaw z obróbki honey. Ustawienia tej maszyny umożliwiają dowolne określenie ilości owocowego miąższu pozostałego na kawowych pestkach. W ten sposób powstają kawy white honey, yellow honey, red honey i black honey. Black honey cechuje się największą ilością pozostawionego miąższu. Tak przygotowane ziarna suszy się potem, szczególnie dbając o to by nie doszło do fermentacji ani do pojawienia się pleśni. Obróbka Black honey jest pod tym względem najtrudniejsza, ale w efekcie uzyskujemy piękne, aromatyczne i bardzo słodkie ziarna.

Obróbka Black Honey wydaje się też najtrudniejsza w procesie palenia. Bardzo łatwo i szybko z przyjemnej słodyczy i pełni aromatów można znaleźć się w krainie goryczy. Niniejsze palenie jest pierwszym podejściem do świeżych, tegorocznych ziaren. Zapraszamy.

Poniżej krótka autoprezentacja Finca Las Lajas:

 

Las Lajas Micromill - Costa Rica from Cafe Imports on Vimeo.

 

Data palenia: 5/10

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
  • Oceń

Jakość
Funkcjonalność
Cena
Podpis
Opinia
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie