• Etiopia Qore Warqee #1

Etiopia Qore Warqee #1

Czy zmielić?
Masa netto 250g
42.00
szt. Do przechowalni
Zostaw telefon

Etiopia Qore Warqee #1

 

Region: Kochere, Gedeo, Etiopia
Producent: wielu drobnych rolników
Stacja obróbki: Israel Degfa, Qore Washing Station
Wysokość upraw: 1800-2100m n.p.m.
Odmiana: Heirloom
Proces obróbki: mokry, Fully Washed
Profil sensoryczny: bardzo jasno wypalona, przyjemna, interesująca kawa, aromaty moreli, brzoskwini, owoców pestkowych, orzechów i czekolady.

 

Etiopia Qore Warqee jest naszą nową pozycją z Etiopii. Kawa z obróbki mytej jest bardzo starannie przygotowywana w stacji mycia Qore, należącej do Israela Degfa. Israel jest właścicielem trzydziestu stacji w całej Etiopii. Skupuje najlepszą kawę od okolicznych rolników,  którzy dostarczają mieszanki lokalnych ulepszonych odmian, takich jak Certo i lokalne Wolisho, a także rodzime odmiany leśne, które zostały przeniesione na rodzinne działki do małych gospodarstw rolnych. Odmiany te określane są zbiorczo jako Ethiopian Heirloom, który jest niezliczoną ilością lokalnych rodzimych hybryd Typica ze starymi rodzimymi odmianami.

Jak powstaje nasza kawa myta:
Wiśnie kawowe są zbierane przez członków rodzin rolników, a następnie ręcznie sortowane w celu usunięcia niedojrzałych i przejrzałych wiśni przed dostarczeniem ich do stacji mycia w celu przetworzenia. Już w Qore są myte w specjalnie do tego przeznaczonych basenach, ściągana jest skórka oraz miąższ, po tym zabiegu ziarna są segregowane pod względem wielkości. W wodzie są myte przez 36-72 godzin (w zależności od temperatury), po czym ponownie są sortowane pod względem jakości, po raz kolejny trafiają do czystej wody i po 6-12 godzinach przenoszone są ręcznie na łoża do suszenia. Tam pozostają na 12-15 dni, okrywane w pełnym słońcu i w nocy siatkami ocieniającymi.

Israel znany jest z dobrego traktowania rolników, z którymi współpracuje. Stara się pomagać ludziom w budując szkoły dla lokalnych społeczności. Israel zbudował szkoły w Adola, Kercha (Mokonesa i Mokonesa Bulga), a kolejne powstają w Gelana Gesha i Kilenso Mokonesa. Mocno wspiera edukację, zarówno w ogóle, jak i w zakresie kawy, i inwestuje w projekty edukacyjne, które pomagają zwiększyć wydajność i jakość, oraz te, które przygotowują kolejne pokolenia plantatorów kawy na zmiany klimatyczne i rozwój rynku.

 

Data palenia: 4/08

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
  • Oceń

Jakość
Funkcjonalność
Cena
Podpis
Opinia
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie