• Etiopia Deri Kocha Natural

Etiopia Deri Kocha Natural

Czy zmielić?
Masa netto 250g
39.00
szt. Do przechowalni
Zostaw telefon

Etiopia Deri Kocha Natural

 

Region: Guji, Oromia, Etiopia
Wysokość upraw: 1700-2000m n.p.m.
Producent: wielu drobnych rolników
Odmiana: Heirloom, Grade 1
Proces obróbki: naturalna metoda sucha, owoce suszone na platformach
Stacja obróbki, młyn: Bilelegni Kifle
Profil palenia: jasny, lekki
Profil sensoryczny: bardzo intensywne aromaty owoców i kwiatów; przyjemna kwaskowatość, słodycz

 

Deri Kocha to gmina w regionie Guji. Ziarna pochodzą z setek małych upraw okolicznych rolników, których gospodarstwa nie przekraczają 2ha. Podobnie jak wszystkie nasze "naturale" z Etiopii, ta również jest bardzo dobra. Jest to zasługa pracy wielu ludzi zaangażowanych w obróbkę zebranych owoców. Produkcja metodą suchą wymaga wiele uwagi i staranności. Niniejsze ziarna określone są jako "Grade 1" czyli najlepszej jakości.

Proces obróbki zaczyna się już w trakcie zbiorów. W lokalnych składach selekcjonuje się owoce, odrzucając zepsute i niedojrzałe. Dalszą obróbkę prowadzi się w specjalnym młynie. Kluczowe jest tu suszenie owoców w pierwszej fazie. Owoce układa się w jednej warstwie na platformach. Przez kilka dni doprowadza się je do stanu przypominającego rodzynki, gdy zostaje w nich ok. 25% wilgotności. Ważne jest ciągłe poruszanie i wentylowanie owoców, tak by nie zepsuły się w trakcie procesu suszenia. W kolejnych dniach kawowe "rodzynki" układa się w większej ilości warstw ale wciąż starannie się je suszy, przewraca i wentyluje. Na końcu procesu, gdy zostaje 12% wilgoci, usuwa się twardą owocnię, odsłaniając ziarna.

Data palenia:  19/01

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
  • Oceń

Jakość
Funkcjonalność
Cena
Podpis
Opinia
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie