• Ekwador La Rafaela

Ekwador La Rafaela

Czy zmielić?
Masa netto 250g
45.00
szt. Do przechowalni
Zostaw telefon

Ekwador La Rafaela

Region: Imbabura
Właściciel: Rosa Encarnación
Odmiana: Typica
Wysokość upraw: 2350m n.p.m.
Metoda obróbki: mokra (Fully washed)
Proces palenia: ziarna jasno palone do metod przelewowych
Profil sensoryczny: kawa słodko-pikantna, poruszająca żywą kwaskowatością, bardzo aromatyczna, owocowa ale także z aromatami orzechów laskowych, gałki muszkatołowej, kokosu. Piszącemu te słowa po pierwszych kroplach przyszła do głowy tylko jedna refleksja: Kenia!


Finca La Rafaela znajduje się w regionie Imbabura na wysokości 2350 metrów i ma powierzchnię jednego hektara. Gleba jest wulkaniczna i bogata w składniki mineralne, dzięki czemu jest idealnym terenem do produkcji specjalnych mikrolotów. Właścicielem gospodarstwa jest Rosa Encarnación Gudiño, a prowadzona jest przez jej córkę, Pamelę. Plantacja istnieje od 3 lat i została nazwana La Rafaela od imienia wnuczki.

Rosa Encarnación jest sędzią Sądu Najwyższego. Kupiła ziemię i postanowiła założyć farmę, ponieważ pochodzi z Imbabury i chciała rozpocząć przedsięwzięcie w swoim rodzinnym mieście.

Właścicielki posiadają własną stację mycia i same przetwarzają kawę pozostawiając ją do fermentacji od 18 do 21 godzin. Ich Typica jest zbalansowana, o słodko-pikantnym smaku, aromacie kokosa, gałki muszkatołowej i orzecha laskowego. Rośnie na wysokości 2350m.n.p.m!

Wywiad z właścicielką i jej córką:

 

Data palenia: 1/07

  • To prawda. Smakowała Keniowo. Bardzo fajna.
    Jakub A. (2018-05-29)
    Jakość
  • Oceń

Jakość
Funkcjonalność
Cena
Podpis
Opinia
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie