
-
-
Koszyk jest pustySuma 0
-
Etiopia Hambela Buku Hurufa Natural










Wysyłka w ciągu | natychmiast |
Zostaw telefon |
Etiopia Hambela Buku Hurufa Natural
Region: Oromia, Guji, Hambela, Buku Hurufa
Wysokość upraw: 2120 m n.p.m.
Producent: drobni rolnicy
Odmiana: Heirloom (JARC 74110, JARC 74112, JARC 74158)
Proces obróbki: uprawy organiczne, naturalna metoda sucha, owoce suszone na słońcu
Stacja obróbki, młyn: Buku Hurufa Washing Station, Lulo Coffee
Profil sensoryczny: brzoskwinie, czarna herbata, jagody, grapefruit, pomarańcze
Proces palenia: jasny do metod przelewowych ale myślę, że i espresso da się zrobić pyszne
Buku Hurufa to stacja obróbki założona przez Lulo Coffee w 2020 roku — jest to zakład nastawiony na produkcję kaw z obróbki suchej: naturalnych i anaerobowych. Takie akurat metody obróbki uwydatniają charakter kaw z regionu, nie naruszając zasobów wodnych i nie szkodząc środowisku.
Niniejsze ziarna pochodzą z wielu niewielkich upraw położonych w paru gminach o nazwie Buku: Buku Hurufa, Buku Sisa i Buku Abel. Nazwa Buku wzięła się od tumanów kurzu, ciągnących się za stadami królewskiego bydła (borena cattle), niegdyś prowadzonych do Jeziora Abaya w poszukiwaniu soli.
Cały region Hambela Guji słynie z doskonałej kawy, a wyróżniają się i słyną takie kawowe gminy: Benti Nenka, Buku, Buleye, Bedesa, Dekitu, Deri, Dabaye Rogicha, Siqqe Bukusa. Spośród tych rejonów, Buku wyróżnia się najbardziej pożądanymi plonami. Właściciele różnych stacji obróbki z Hambela regularnie wysyłają swoich kupców do Buku — popyt jest duży, więc ceny ziaren w Buku są stosunkowo duże. Ze względu na duże wysokości upraw, pora zbiorów zaczyna się w Buku później, więc nawet wczesne zbiory skupuje się, gdy ceny w ogóle są już spore, w pełni sezonu.
Profil ziaren z Buku słynie z egzotycznych aromatów, ziarna są niewielkich rozmiarów ale bardzo gęste i treściwe.
Buku Hurufa leży w okolicy rzeki Buku i innych rzek oraz potoków górskich. Okolica jest przepiękna i trudno dostępna. W porze deszczowej w zasadzie stacja jest niedostępna.
Data palenia: 26/09