Kenia ENDEBESS Natural

Kenia ENDEBESS Natural

Cena: 58.00

Wybierz TYLKO, gdy mamy ZMIELIĆ:
Masa netto:
250g
szt.

Dostępność i dostawa

Kenia ENDEBESS Natural

Region: Endebess, Mt. Elgon, Trans Nzoia County,
Stacja obróbki: Endebess Coffee
Plantacja: Endebess Coffee Kaitet Tea Estate
Wysokość upraw: 1800-2100 m n.p.m.
Metoda obróbki: naturalna, sucha
Odmiana: SL28, SL34, Ruiru, Batian
Profil palenia: jasny do metod przelewowych, bardzo fajny, bardzo słodki, owocowy napar

Kilka ładnych lat temu mieliśmy już ziarna z regionu Góry Elgon, słynącej z tejemniczych jaskiń i stanowiącej naturalną granicę między Ugandą a Kenią. Były to ziarna ze stacji obróbki Kutere, położonej na południe od szczytu Mt. Elgon i na wysokości około 1500m n.p.m. Nieco różniły się od słynnych kaw z upraw położonych wokół Mount Kenya (Batian) i na zboczach Gór Aberdare. Dość wyjątkowe są też niniejsze ziarna.

Gospodarstwo, plantacja Endebess Coffee powstała w latach 40. ubiegłego wieku jako własność rodziny D'Ollier. Dzisiaj obejmuje około 300ha ziemi na zboczach wygasłego wulkanu Mount Elgon. Przez parędziesiąt lat gospodastwem zarządzała spółdzielnia Gatatha Farmers do momentu przejęcia w 2011 roku przez firmę Kaitet Tea Estate.

W samym sercu Endebess Estate znajduje się najważniejsza dla nas inwestycja: własna stacja obróbki suchej, tzw. Dry Mill. Zaprojektowana specjalnie w celu zwiększenia efektywności i podniesienia jakości, stacja umożliwia pełną kontrolę nad procesem obróbki plonów, od oczyszczania i sortowania po magazynowanie i przygotowanie do wysyłki. Dlatego też niniejsza kawa pochodzi z obróbki suchej, naturalnej. Jest słodka, jedwabista w dotyku, pełna przyjemnych owocowych aromatów -- oczywiście ze wszystkimi cechami swojej obróbki, nie przypomina raczej charakterystycznych ziaren z obróbki mokrej.

Data palenia:  5/12

Parametry:
Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
Ocena produktu
Zadaj pytanie