Meksyk Teocelo Finca SantOli Natural
Meksyk Teocelo Finca SantOli Natural
Cena: 55.00
Do bezpłatnej dostawy brakuje -,--
Suma 0,00 zł
Cena uwzględnia rabaty
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką cookies. Korzystanie z witryny oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym, możesz zmienić ustawienia z przeglądarce.
Do bezpłatnej dostawy brakuje -,--
Suma 0,00 zł
Cena uwzględnia rabaty
Do bezpłatnej dostawy brakuje -,--
Suma 0,00 zł
Cena uwzględnia rabaty
Symbol: A1
Meksyk Teocelo Finca SantOli Natural
Cena: 55.00
Region: Teocelo, Veracruz, Meksyk
Plantacja: Finca SantOli
Odmiana: arabika, Anacafe 14
Wysokość upraw: 1200-1300m n.p.m.
Proces obróbki: naturalny, suchy
Profil sensoryczny: bardzo słodka, przyjemna, zrównoważona kawa
Proces palenia: jasny do metod przelewowych; w filiżance dużo przyjemnej równowagi, aksamitny smak, przyjemne aromaty suszonych owoców, czekolady, miodu
Parę lat temu moją uwagę zróciły na siebie ziarna z obróbki naturalnej, z regionu Teocelo, z Meksyku. Były zapakowane w przepięknie zdobione worki jutowe. Aromat miodu i słodyczy uderzał ze środka. Ziarna pochodziły z plantacji El Olmo. Wyróżniały się na tle innych kaw z innych krajów, może nie specjalnymi aromatami lecz ogromną słodyczą albo raczej aksamitnym smakiem.
Podobnie jest z niniejszą kawą. Pochodzi z Finca SantOli w regionie miasta Teocelo w stanie Veracruz nad Zatoką Meksykańską. Na uwagę zasługuje ciekawa odmiana. Pod hasłem Anacafe 14 kryje się naturalnego pochodzenia krzyżówka odmiany Catimor (rodzicami Catimora są Caturra i Timor Hybrid) oraz odmiany Pacamara (rodzicami Pacamary są Pacas i Maragogype). Została odkryta przez Francisco Manchame i wprowadzona jako odmiana handlowa przez ANACAFE w 2014 roku. Ziarna tej odmiany są wyjątkowo urodziwe, co jest zrozumiałe ze względu na Pacamarę w genetycznym rodowodzie.
Data palenia: 7/12