Kenia Nyeri Gatomboya

Kenia Nyeri Gatomboya

Cena: 67.00

Wybierz TYLKO, gdy mamy ZMIELIĆ:
Masa netto:
250g
szt.

Dostępność i dostawa

Kenia Nyeri Gatomboya

Region: Nyeri
Stacja obróbki: The Gatomboya Factory
Plantacja: Około 700 drobnych rolników
Wysokość upraw: 1400-2000m n.p.m. 
Metoda obróbki: mokra (fully washed)
Odmiana:  Ruiru 11, SL-34, Batian, SL-28
Profil palenia: do metod przelewowych

Klasyka gatunku. Gatomboya znaczy dla nas znacznie więcej niż zwykła Kenia. Dawno temu, gdy zaczynaliśmy fascynować się jasnym paleniem i metodami przelewowymi, w Polsce było raptem kilka palarni kawy. Gatomboya zauroczyła nas wtedy, więc obdarowywaliśmy nią ludzi na prawo i lewo. Jakimś trafem paczka tejże Kenii trafiła na stół cuppingowy w opolskiej Kofeinie, po ich powrocie z World of Coffee w Nicei. Konkurencja z całej Europy była więc na pewno bardzo duża. Podobno Eli Gatomboya wygrała wtedy :).

Ten myty Kenijski lot pochodzi z regionu Nyeri, składają się nań plony z upraw około 700 drobnych rolników, położonych wokół stacji mycia Gatomboya, zarządzanej przez Barichu Farmers Cooperative Society.

Jak przystało na rasową kawę z Kenii, Gatomboya ma ogromną intensywność, jest pełna treści, gęsta, pięknie łączy w sobie słodycz i kwaskowatość, zapewniając nam równowagę smaków na podniebieniu. Aromaty leśnych owoców, śliwek, skórki winogron, dżemu z czarnej porzeczki. Ma mnóstwo charakteru i wiele wątków.

Data palenia: 28/09

Parametry:
Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
Ocena produktu
Zadaj pytanie