Indonezja SUMATRA Kerinci HONEY
Indonezja JAVA Kerinci HONEY Espresso
Cena: 49.00
Do bezpłatnej dostawy brakuje -,--
Suma 0,00 zł
Cena uwzględnia rabaty
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką cookies. Korzystanie z witryny oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym, możesz zmienić ustawienia z przeglądarce.
Do bezpłatnej dostawy brakuje -,--
Suma 0,00 zł
Cena uwzględnia rabaty
Do bezpłatnej dostawy brakuje -,--
Suma 0,00 zł
Cena uwzględnia rabaty
Symbol: A1
Indonezja JAVA Kerinci HONEY Espresso
Cena: 49.00
Region: Sumatra, Kerinci Valley
Plantacja: uprawy wielu rolników z okolic Palompek, Solok i Bengkolan Dua
Właściciel, stacja obróbki: Spółdzielnia Camintoran
Odmiany: S Lini, Caturra, Grade 1
Wysokość upraw: 1400-1700m n.p.m.
Metoda obróbki: honey
Profil palenia: jasny do metod przelewowych; egzotyczna i ciekawa kawa, bez kwaśnego smaku, słodka, nieco pikantna, korzenna
Historia kawowych upraw w Indonezji sięga końca XVII wieku, okresu kolonialnego imperium Holandii. Od tamtych czasów odgrywała istotną rolę w rozwoju kraju. Dziś Indonezja należy do największych na świecie producentów kawy: uprawia się tutaj zarówno arabikę i robustę. Zdecydowana większość kawy jest uprawiana przez drobnych rolników posiadających rzadko więcej niż 2 hektary ziemi. Indonezja składa się z około 18 000 wysp, z których dziesięć głównych wysp wyłoniło się jako regiony produkujące kawę.
Sumatrę przecina równik, wyróżnia się ona krajobrazami niezrównanego piękna oraz równie spektakularną fauną. Niniejsza kawa pochodzi ze środkowej Sumatry, dokładnie z rejonów położonych wokół Parku Narodowego Kerinci Seblat. Tereny te porasta bujny las tropikalny, stanowiący jedno z ostatnich schronień tygrysa sumatrzańskiego. Góra Kerinci jest najwyższym wulkanem kraju, jego wysokość sięga 3800 m n.p.m. i zdecydowanie dominuje nad całą wyspą. Wokół góry, gospodarstwa drobnych rolników na wyżynach Kerinci korzystają z potrzebnych dobrej kawie wysokości i żyznych gruntów wulkanicznych. Spółdzielnia Camintoran zrzesza około 162 członków.
Niniejszy microlot odmian S-Lini/Caturra został wyprodukowany przez rolników z wiosek Palompek, Solok i Bengkolan Dua. Po ręcznym zbiorze, dojrzałe owoce są rozbijane, a następnie suszone w owocowej pulpie. Typowy proces obóbki to tzw. Wet Hulled i polega na mokrym wygładzaniu. Niniejsze ziarna przeszły ten ostani etap na sucho.
Data palenia: 25/11