Indonezja SUMATRA Kerinci HONEY

Indonezja JAVA Kerinci HONEY Espresso

Cena: 49.00

Najniższa cena z 30 dni przed promocją:
49
Wybierz TYLKO, gdy mamy ZMIELIĆ:
Masa netto:
250g
szt.

Dostępność i dostawa

Indonezja SUMATRA Kerinci HONEY

Region: Sumatra, Kerinci Valley
Plantacja: uprawy wielu rolników z okolic Palompek, Solok i Bengkolan Dua
Właściciel, stacja obróbki: Spółdzielnia Camintoran
Odmiany: S Lini, Caturra, Grade 1
Wysokość upraw: 1400-1700m n.p.m.
Metoda obróbki: honey
Profil palenia: jasny do metod przelewowych; egzotyczna i ciekawa kawa, bez kwaśnego smaku, słodka, nieco pikantna, korzenna

Historia kawowych upraw w Indonezji sięga końca XVII wieku, okresu kolonialnego imperium Holandii. Od tamtych czasów odgrywała istotną rolę w rozwoju kraju. Dziś Indonezja należy do największych na świecie producentów kawy: uprawia się tutaj zarówno arabikę i robustę. Zdecydowana większość kawy jest uprawiana przez drobnych rolników posiadających rzadko więcej niż 2 hektary ziemi. Indonezja składa się z około 18 000 wysp, z których dziesięć głównych wysp wyłoniło się jako regiony produkujące kawę.

Sumatrę przecina równik, wyróżnia się ona krajobrazami niezrównanego piękna oraz równie spektakularną fauną. Niniejsza kawa pochodzi ze środkowej Sumatry, dokładnie z rejonów położonych wokół Parku Narodowego Kerinci Seblat. Tereny te porasta bujny las tropikalny, stanowiący jedno z ostatnich schronień tygrysa sumatrzańskiego. Góra Kerinci jest najwyższym wulkanem kraju, jego wysokość sięga 3800 m n.p.m. i zdecydowanie dominuje nad całą wyspą. Wokół góry, gospodarstwa drobnych rolników na wyżynach Kerinci korzystają z potrzebnych dobrej kawie wysokości i żyznych gruntów wulkanicznych. Spółdzielnia Camintoran zrzesza około 162 członków.

Niniejszy microlot odmian S-Lini/Caturra został wyprodukowany przez rolników z wiosek Palompek, Solok i Bengkolan Dua. Po ręcznym zbiorze, dojrzałe owoce są rozbijane, a następnie suszone w owocowej pulpie. Typowy proces obóbki to tzw. Wet Hulled i polega na mokrym wygładzaniu. Niniejsze ziarna przeszły ten ostani etap na sucho.

Data palenia: 25/11

Parametry:
Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
Ocena produktu
Zadaj pytanie