• Salwador La Independencia Natural

Salwador La Independencia Natural

Czy zmielić?
Masa netto 250g
39.00
szt. Do przechowalni
Zostaw telefon

Salwador La Independencia Natural 

Mikrolot #1

Plantacja/Właściciel: Finca San Francisco, Jose Antonio Salaverria i synowie
Region: Wulkan Santa Ana (Apaneca, Ilamatepec), El Salvador
Wysokość upraw: 1400-1750m n.p.m.
Obróbka: naturalna
Odmiana: Red Catuai, Bourbon
Proces palenia: Jasny, do espresso
Profil sensoryczny: słodko-owocowe wrażenia, truskawek, rodzynek itp.

 

Rzec by można, że to powrót do źródeł, bo niniejsza kawa pochodzi z plantacji należących do Jose Antonio Salaverria. U początków naszego kawowego rzemiosła, paliliśmy ziarna z innej jego plantacji — El Molino. Była to także kawa z obróbki naturalnej i jako taka była chyba pierwszym doświadczeniem z naturalnymi kawami w naszej palarni (poza Brazylią).

Jose Antonio Salaverria proszę nie mylić z Mauricio Salaverria, którego kawy niedawno przewijały się przez nasze piece. Jose Antonio jest wielkim posiadaczem ziemskim, bo jedna tylko jego plantacja, Finca San Francisco ma prawie 300ha. O całości przedsięwzięcia można poczytać na stronie Jasal Group. Jest to wielopokoleniowa historia i wielkie dziedzictwo, związane z kawą i agrokulturą.

La Independencia jest fragmentem, blokiem wydzielonym z plantacji Finca San Francisco. Takie bloki (tablones) wydziela się po to, by wyodrębnić szczególne zbiory o określonym charakterze. La Independencia zajmuje obszar ok. 23ha, a jej kawy cechują się delikatnym, słodkim, klasycznym dla Salwadoru charakterem. Obróbkę suchą, naturalną prowadzi się tutaj starannie, korzystając z najnowszej wiedzy i urządzeń.

Tutaj Jose Antonio opowiada o sobie i swojej drodze:


Data palenia: 1/01

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
  • Oceń

Jakość
Funkcjonalność
Cena
Podpis
Opinia
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie