• Salwador Finca Hondurita

Salwador Finca Hondurita

Czy zmielić?
Masa netto 250g
39.00
szt. Do przechowalni
Zostaw telefon

Salwador Finca Hondurita

Region: La Hondurita, Tejutla, Chalatenango, El Salvador
Plantacja: Finca Hondurita
Właściciel: William Diaz
Odmiana: Pacas
Wysokość upraw: 1500m n.p.m.
Proces obróbki: mokry (washed)
Proces palenia: jasny, lekki
Profil: słodka kawa o delikatnej kwaskowatości; aromaty cytrusów i czekolady, toffi i orzechów

W ubiegłym roku polubiliśmy się z kawami z regionu Chalatenango, głównie za sprawą ziaren Pacamara z wielokrotnie nagradzanej Finca Peña Redonda. Tego roku, oprócz kolejnego zbioru wspomnianej Pacamary, dajemy Państwu możliwość spróbowania innej odmiany z innej plantacji tegoż regionu. Jest to ziarno odmiany Pacas z Finca Hondurita. Plantacja należy do Williama Diaza. Rośnie tu około 2,5 tys. kawowych drzewek na każdym z 9 pól, odmiany Pacas, Pacamara, Bourbon. Roczna produkcja to ok. 4tys. kg ziarna czyli 60-70 worków po 60kg.

Odmiana Pacas jest pewnego rodzaju darem Salwadoru dla świata kawy. Pacas jest naturalną, nieco skarłowaciałą mutacją odmiany Bourbon. Odkryto tę odmianę w roku 1949, w regionie Santa Ana, wśród upraw należących do rodziny Pacas. Odmiana ta jest genetycznym rodzicem wspaniałej Pacamary -- również pochodzącej z Salwadoru.

Data palenia: 3/08

 

 

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
  • Oceń

Jakość
Funkcjonalność
Cena
Podpis
Opinia
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie