• Rwanda Gikongoro Remera

Rwanda Gikongoro Remera

Czy zmielić?
Masa netto 250g
39.00 -5% 37.00
szt. Do przechowalni
Zostaw telefon

Rwanda Remera

Region: Gikongoro, Dystrykt Nyamagabe, Prowincja Południowa
Plantacja: wielu drobnych rolników
Odmiana: Red Bourbon 
Wysokość upraw: 1800-2200 m n.p.m.
Stacja mycia: Remera Coffee Washing Station (CWS)
Właściciel: Buf Coffee
Metoda obróbki: mokra
Profil palenia: palenie jasne, do metod przelewowychi do espresso
Profil sensoryczny: gęste i intensywne w smaku, aromaty świeżych owoców i kakao.  

 

Remera jest jedną z paru stacji mycia, należących do Buf Coffee, firmy założonej w 2003 roku przez Epifanię Mukashyaka. Ziarna z tej firmy wielokrotnie zwyciężały na konkursach Cup of Excellence. Uprawy, z których pochodzą niniejsze ziarna należą do około 3 tys. drobnych rolników. Leżą one na bardzo dużych wysokościach, co oznacza że owoce dojrzewają dość długo, dając bardzo pozytywne sensorycznie: słodycz i zrównoważoną kwaskowatość. Sama stacja położona jest w okolicy Parku Narodowego Nyungwe, wodę czerpie się ze źródeł Nilu.

Ziarna suszy się na specjalnych, zacienionych i dobrze wentylowanych łożach, aby nie narażać ich na zbyt intensywne działanie promieni słonecznych ani opadów deszczu. Takie suszenie w cieniu wymaga dłuższego czasu — trwa ono aż 5 tygodni zamiast 2-3 w słońcu.

Data palenia: 5/10

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
  • Oceń

Jakość
Funkcjonalność
Cena
Podpis
Opinia
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie