• Kolumbia La Veranera Natural Anaerob

Kolumbia La Veranera Natural Anaerob OMNIROAST

Czy zmielić?
Masa netto
250g
57.00
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu natychmiast
Zostaw telefon

Kolumbia La Veranera Natural Anaerob

Microlot: Natural Anaerobic

Region: Tolima, Rioblanco, Herrera
Wysokość upraw: 1700m n.p.m.
Planacja: Finca La Veranera
Producent: Giovanni Gutierrez
Odmiana: Caturra
Proces obróbki: naturalny (suchy) ANAEROB
Profil palenia: do metod przelewowych i espresso
Profil sensoryczny: "szokująca", ciekawa, niesamowita kawa o aromatach kakaowo-owocowych, słodkim smaku kwasu chlebowego i kombuchy

 

Po naszych bardzo pozytywnych doświadczeniach ostatnich lat z ziarnami specialty z Kolumbii, znowu sięgamy po kolejne cudowności z tego bardzo kawowego kraju.

Niniejsze ziarna wzbudziły nasze zainteresowanie swoim niezwykłym profilem sensorycznym. Czegoś tak wspaniałego ale i nieprawdopodobnego jeszcze nie widzieliśmy. Ta kawa ma aromaty najlepszych ziaren kakao i kakaowej fermentacji. Zrozumie to każdy, kto miał okazję obcować z dobrze, niezbyt mocno wypalonymi ziarnami kakao. Oprócz tego specyficznego aromatu kakao, pełno jest tu owocowych wrażeń. Na uwagę zasługuje obróbka, jaką zastosowano, by pestki odmiany Caturra stały się pełnymi finezji i treści nośnikami aromatu.

Ta niezwykła kawa pochodzi z przepięknego, słynącego z doskonałej kawy regionu Tolima. Niewielkie, około 10ha gospodarstwo należy do Giovanni Gutierreza.

 

Data palenia: 15/05

  • Rzadko wypowiadam się publicznie ale nie potrafię przemilczeć opinii nt. tych ziaren. Nie wiem czy same ziarna mają w sobie taką magię, czy to efekt pracy Eli. Niemniej filiżanka kawy powstała ze zmielenia tego lotu w pierwszej chwili przywodzi na myśl butelkę dobrej brandy. W pierwszej chwili wyraźne są nuty jakby fermentacyjne, by po chwili zamienić się w głęboko winny, może trochę wiśniowy posmak, z niewielką dozą kwasowości, złamanej odrobiną karmelu. Fascynujące, tajemnicze i pełne fantazji ziarna. Nie zasmakują zapewne tradycjonalistom, ale każdy szukający egzotyki, niespodzianek i szaleństwa musi ich spróbować. Parzona w dripie, Hemexie i Aeropresie ... wszystkie metody podobnie eksponują walory tych ziaren. Gratulacje!
    Rusek (2021-10-30)
    Jakość
    Funkcjonalność
    Cena
  • Oceń

Jakość
Funkcjonalność
Cena
Podpis
Opinia
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie