• Kolumbia La Cristalina Pink Bourbon Honey

Kolumbia La Cristalina Pink Bourbon Honey

Czy zmielić?
Masa netto 250g
49.00
szt. Do przechowalni
Zostaw telefon

Kolumbia La Cristalina Pink Bourbon Honey

 

Region: pogranicze Caldas/Risarada
Wysokość upraw: 1650m n.p.m.
Planacja: Finca La Cristalina
Producent: Luis Jose Valdes
Odmiana: Pink Bourbon
Proces obróbki: Honey
Profil palenia: jasny do filtrów
Profil sensoryczny: urocze aromaty -- mandarynki, truskawki, ananas, marakuja; czysty, słodki, bogaty. DOSKONAŁA.

 

Finca La Cristalina jest jedną z trzech plantacji, należących do rodziny Valdes. Są to dość duże przedsięwzięcia, bo całość upraw obejmuje ponad 400 tys. kawowych drzewek. Każdego roku pewne części plantacji są obsadzane nowymi roślinami, zawsze w myśl dbałości o różnorodność środowiska. Obróbka zbiorów ma miejsce w ekologicznej stacji mycia -- pozostałości owocowego miąższu formują kompost, który później staje się nawozem dla uprawianych roślin.

Uprawy kawy chronione są większymi zadrzewieniami np. orzecha włoskiego, czerwonego i czarnego cedru, guawy. Wszystkie zbiory są rejestrowane w systemie identyfikacji ziaren. Finca La Cristalina leży w Vereda Bajo Español, w okolicy Chinchina. Zajmuje powierzchnię 41ha na wysokości 1460-1790m n.p.m.

Caldas jest jednym z głównych kawowych stanów Kolumbii, a wraz z graniczącymi Risaralda i Quindio tworzy kawowy trójkąt, część Kawowego Kulturowego Krajobrazu, wpisanego na listę dziedzictwa UNESCO.

 

Data palenia: 23/08

  • Kawa jest tak dobra, że aż zdecydowałem się napisać komentarz, czego zazwyczaj nie robię. Jest to zdecydowanie jedna z najlepszych kaw jakie w ostatnim czasie piłem. Słodka a jednocześnie kwaskowa, pozbawiona goryczy, małe body. Smak pozostaje dość długo na języku. Mandarynek nie znalazłem ale ananasy czuć z daleka! Ciężko uwierzyć, że ta kawa to Kolumbia. Bliżej jej do znanych kaw afrykańskich niż nudnych ameryk. Każdy znajomy któremu zaparzyłem tę kawę był pod wrażeniem. To po prostu trzeba spróbować
    Marcin (2019-08-12)
    Jakość
    Funkcjonalność
    Cena
  • Bez zbędnych wstępów muszę stwierdzić, że jest to kawa wybitna. Tak niesamowicie czystej, bez goryczy, przyjemnie kwaskowatej i bardzo owocowej Kolumbii już dawno nie piłem. Smakując napar przygotowany w Hario V60 miałem odczucie jakbym pił Geishę (taka super zbalansowana, niezwykła). Najbardziej mi posmakowała przygotowana w Hario v60 (temp. 90 st.C, 2:40 min czas zaparzania, przygotowane zmodyfikowaną metodą Kasuyi); wtedy najlepiej dało się wyeksponować owocowość (posmak dżemu truskawkowego, marakui i innych owoców tropikalnych, które daje się wyczuć w najlepszych ziarnach z Etiopii) i bardzo przyjemną i zbalansowaną kwaskowatość.
    Ostatnią, podobnie wybitną Kolumbię piłem chyba ze 2 lata temu (Kolumbia Geisha Granja La Esperanza).
    Na dzień dzisiejszy miałbym bardzo poważny dylemat, jeśli miałbym wskazać jako lepszą, jedną z tych dwóch Kolumbii.
    Ta kawa wydaje się być jednym z moich faworytów na najlepszą kawę roku. Po prostu nie można jej nie spróbować
    Paweł Niewęgłowski (2019-07-17)
    Jakość
    Funkcjonalność
    Cena
  • Oceń

Jakość
Funkcjonalność
Cena
Podpis
Opinia
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie