• Kolumbia La Cristalina Natural

Kolumbia La Cristalina Natural

Czy zmielić?
Masa netto 250g
42.00
szt. Do przechowalni
Zostaw telefon

Kolumbia La Cristalina Natural

 

Region: pogranicze Caldas/Risarada
Wysokość upraw: 1650m n.p.m.
Planacja: Finca La Cristalina
Producent: Luis Jose Valdes
Odmiana: Castillo
Proces obróbki: suchy (Natural)
Profil palenia: jasny do filtrów
Profil sensoryczny: aromaty ciemnej czekolady, wanilii, truskawek; słodycz, przyjemna kwaskowatość.

 

Finca La Cristalina jest jedną z trzech plantacji, należących do rodziny Valdes. Są to dość duże przedsięwzięcia, bo całość upraw obejmuje ponad 400 tys. kawowych drzewek. Każdego roku pewne części plantacji są obsadzane nowymi roślinami, zawsze w myśl dbałości o różnorodność środowiska. Obróbka zbiorów ma miejsce w ekologicznej stacji mycia -- pozostałości owocowego miąższu formują kompost, który później staje się nawozem dla uprawianych roślin.

Uprawy kawy chronione są większymi zadrzewieniami np. orzecha włoskiego, czerwonego i czarnego cedru, guawy. Wszystkie zbiory są rejestrowane w systemie identyfikacji ziaren. Finca La Cristalina leży w Vereda Bajo Español, w okolicy Chinchina. Zajmuje powierzchnię 41ha na wysokości 1460-1790m n.p.m.

Caldas jest jednym z głównych kawowych stanów Kolumbii, a wraz z graniczącymi Risaralda i Quindio tworzy kawowy trójkąt, część Kawowego Kulturowego Krajobrazu, wpisanego na listę dziedzictwa UNESCO.

 

Data palenia: 26/05

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
  • Oceń

Jakość
Funkcjonalność
Cena
Podpis
Opinia
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie