-
Kenia Thimu AB










Zostaw telefon |
Kenia Thimu AB
Mikrolot #024
Region: Kirinyaga, Central Province, stoki Mount Kenya
Stacja obróbki: Thimu Washing Station
Plantacja: wiele małych upraw należących do drobnych rolników zrzeszonych w spółdzielni Baragwi Farmers
Odmiana: głównie SL34 (90%), SL28, oraz K7, Ruiru 11
Wysokość upraw: 1600-1800m n.p.m.
Metoda obróbki: mokra (fully washed)
Profil: palenie jasne, intensywne i bogate aromaty czerwonych owoców, różanej herbaty, malin, granatów, porzeczek; bardzo okrągłe, duże body; duża słodycz.
Kenia słynie ze swoich doskonałych upraw i wybitnej jakości. Niniejsze ziarna pochodzą ze stacji mycia Thimu, jednej z tuzina należących do spółdzielni Baragwi Farmers Cooperative Society w regionie Kirinyaga. Spółdzielnia zrzesza tysiące drobnych rolników, uprawiających bardzo niewielkie pola; średnio każde z gospodarstw ma ok. 200 kawowych drzewek. Sekret doskonałej jakości kaw z Kenii polega na zbiorach dojrzałych owoców i odpowiedniej ich obróbce. Swój wielki wkład w "treść" naszych ziaren mają także szczególne warunki geobotaniczne: wulkaniczne gleby i odpowiedni, górski klimat.
Metoda obróbki: pulped, dry-fermented, washed, sun-dried on African beds, czyli ziarna wyjęte z owocowej pulpy, poddawane są fermentacji, płukane potem przy użyciu wody i na końcu suszone na słońcu, na drewnianych platformach. Na każdym etapie ziarna sortuje się i usuwa defekty.
Data palenia: 8/02