
-
-
Koszyk jest pustySuma 0
-
Kenia Ndaroini Peaberry














Wysyłka w ciągu | natychmiast |
Zostaw telefon |
Kenia Ndaroini Peaberry
Region: Nyeri County, Karatina
Stacja obróbki:
Plantacja: małe uprawy należące do ok. 1400 drobnych rolników zrzeszonych w spółdzielni Gikanda Farmers Cooperative Society
Wysokość upraw: 1600-1800m n.p.m.
Metoda obróbki: mokra (fully washed)
Odmiana: SL28, SL34 — Peaberry
Profil: palenie jasne, wyraźne aromaty czerwonych owoców: porzeczek, winogron, trudkawek; duża słodycz.
Świetna kawa ze słynnego regionu Nyeri, ze stacji mycia Ndaroini. Ndaroini powstała w roku 1984 a dziś jest jedną z trzech stacji, należących do spółdzielni Gikanda Farmers. Powstała w 1996 roku, Gikanda słynie dziś z najlepszej jakości i najlepiej opłacanych w Kenii plonów. Firma wciąż inwestuje w infrastrukturę do obróbki kawy, zapewnia swoim członkom szkolenia i szeroko rozumiane wsparcie.
Niniejsze ziarna są wyjątkowe, mają formę Peaberry. Typowe ziarna coffea arabica tkwią w owocach parami, po dwie pestki, przylegają do siebie płaską powierzchnią. Ziarna Peaberry powstają przez zrośnięcie się pary takich ziarenek we wczesnym stadium ich rozwoju. Ziarna takie są bardziej twarde, bardziej treściwe, bardziej aromatyczne.
Tutaj ciekawa opowieść o współpracy Ndaroini z naszym dostawcą, firmą Trabocca:
Data palenia: 12/06