• Kenia Kirinyaga Mwendia AA Peaberry

Kenia Kirinyaga Mwendia AA Peaberry

Czy zmielić?
Masa netto
250g
57.00 -4% 55.00
szt. Do przechowalni
Zostaw telefon

Kenia Kirinyaga Mwendia AA Peaberry

Region: Kirinyaga, Central Kenya
Stacja obróbki: Kahawa Bora
Plantacja: Mwendia Farm
Wysokość upraw: 1800m n.p.m.
Metoda obróbki: mokra (fully washed)
Odmiana: SL28, SL34, Ruiru — Peaberry
Profil: palenie jasne, aromaty soczystej pomarańczy, limonki, czarnej herbaty, wyraźna słodycz

 

Drzewka kawowe zostały po raz pierwszy zasadzone w Mwendia w latach 60-tych przez rodziców Perminusa Githinji Mwendia. Obecnie Perminus, który odziedziczył gospodarstwo po rodzicach, zarządza plantacją Mwendia z pomocą swojego syna, Josepha.

Położona w Kimunye, w Kirinyaga, farma Mwendia znajduje się na wysokości 1800 metrów nad poziomem morza, wzdłuż zboczy Mount Kenya. Kawa uprawiana jest na żyznych glebach wulkanicznych, bogatych w składniki odżywcze. Rodzina Mwendia współpracuje z Wycliffe O. Murwayi, dyrektorem zarządzającym Sucastainability Kenya — ma on kilkudziesięcioletnie doświadczenie jako agronom, dzieli się informacjami na temat dobrych praktyk rolniczych (GAP), pomaga określić, w jaki sposób można poprawić jakości kawy.

Wiśnie są zbierane ręcznie, następnie selekcjonowane według koloru i stopnia dojrzałości, co ułatwia kalibrację na tarczach ściągających miąższ i zmniejsza ilość uszkodzonych ziaren. Rozdrobnione wiśnie poddaje się fermentacji, myje w czystej wodzie i przenosi na podwyższone platformy, gdzie są równomiernie suszone. Suszenie ziaren kawy trwa od 10 do 21 dni.

Całościową obróbką zbiorów z pól Mwendia zajmuje się stacja obróbki Kahawa Bora — firma ta doskonale wie jak ważne są relacje zarówno z plantatorami kawy i palarniami. Takie stacje obróbki świadczą najważniejsze dla rolników i spółdzielni usługi. Kahawa Bora zapewnia pomoc w zakresie doradztwa rolniczego, pomaga rolnikom poprawić stan ich upraw, by zwiększyć wydajność i zapewnić najlepszą możliwą jakość. Wspiera również innowacje w sektorze małych gospodarstw.

Kahawa Bora również, bardziej ogólnie, służy swoim klientom własnym doświadczeniem w zakresie jakościowego przetwarzania, dostarczając informacji zwrotnych i wnosząc wkład w ich wiedzę na temat metod przetwarzania i zmieniającego się popytu rynkowego.

Większość właścicieli małych posiadłości nie produkuje zazwyczaj wystarczającej ilości kawy, aby wypełnić 50 worków ziarnami pergaminowymi, czyli najmniejszą ilością, jaką zazwyczaj przetwarzają typowe młyny. Przed powstaniem Kahawa Bora, okoliczne stacje mycia i agenci musieli mieszać mniejsze partie z wielu posiadłości przed dostarczeniem ich do młyna. Oznaczało to, że kawa z małych plantacji była anonimowa, co mogło ograniczać płatności dla rolników.

Dla rolników, powiązanie ich nazwiska i historii życia z kawą, która jest następnie kupowana i oglądana przez końcowego użytkownika, może przynieść wiele korzyści. Oznacza to, że mogą oni pielęgnować długoterminowe relacje z palarniami i podnosić wartość swojego produktu. Dla palarni kawy, połączenie historii farmerów z uprawianą przez nich kawą może przyczynić się do zwiększenia zainteresowania klientów konkretną kawą, stworzyć dodatkową wartość i popyt, a także pomóc w finansowaniu udanych, długoterminowych relacji z farmerami.


Data palenia:  4/10

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
  • Oceń

Jakość
Funkcjonalność
Cena
Podpis
Opinia
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie