-
Honduras Miriam Elizabeth Perez Espresso






Zostaw telefon |
Honduras Miriam Elizabeth Perez Espresso
Sweet espresso
Region: Montecillos, Marcala
Wysokość upraw: 1300m n.p.m.
Producent: Miriam Elizabeth Perez, kooperatywa COMSA
Plantacja: La Clave del Sol
Odmiana: Icatu, Bourbon, Catuai, Typica
Proces obróbki: naturalna metoda sucha
Profil palenia: jasny,do espresso
Profil sensoryczny: równowaga w smaku, słodycz; aromaty kwiatowo-owocowe, marakuja, śliwki, cytrusy, mango
Świetna, doskonała, genialna kawa, po raz drugi w naszej palarni.
Miasto Marcala leży w regionie Montecillos, La Paz, na południowym zachodzie Hondurasu. Od 2005 roku Marcala chlubi się własną chronioną nazwą pochodzenia (Denomination of Origin) jako pierwszą w Ameryce Środkowej. DO Marcala gwarantuje nam to, że kawa jest uprawiana powyżej 1100 m n.p.m. w jednym z 19 certyfikowanych miejsc. Zapewnia także pewną jakość, jako że oznaczone kawy mają powyżej 80 punktów.
Od kilku już lat mamy do czynienia z kawami pochodzącymi z Hondurasu, z kooperatywy COMSA, oznaczonymi znakiem DOP. Niniejsza kawa pochodzi z upraw prowadzonych przez panią Miriam Elisabeth Peres, zrzeszoną w COMSA. Eksportuje ona swoje plony, oceniane na więcej 86 punktów jako specjalne mikroloty. COMSA od początku zrzesza i wspiera także kobiety, uprawiające kawę. Elisabeth wspomina swojego dziadka, który zawsze na farmę zabierał tylko jej braci, twierdząc że uprawa roli nie jest dla dziewcząt. Dzisiaj jednak to ona a nie bracia zajmuje się odziedziczoną ziemią. Jest trzecim pokoleniem w rodzinie, związanym z uprawą kawy. Ona sama zajmuje się tym od 20 lat z pomocą męża i dzieci. Jej plantacja leży we wsi El Rincon w regionie Marcala i obejmuje około 3,5 ha kawowych upraw. Jej produkcja osiąga około 115 worków surowej kawy rocznie. Plantacja nazywa się "Clave del Sol". Rośnie tu szereg cieniodajnych drzew, chroniących uprawy przed słońcem a glebę przed erozją. Zebrane owoce trafiają do młynów należących do COMSA.
Wywiad z Miriam:
Data palenia: 10/02