• Honduras Caballero La Julia

Honduras Caballero La Julia

Czy zmielić?
Masa netto 250g
39.00
szt. Do przechowalni
Zostaw telefon

Honduras Caballero La Julia

Microlot #7 La Julia

Region: Marcala, Honduras
Wysokość upraw: 1530 m n.p.m.
Producent: Marysabel Caballero, Moises Herrera
Plantacja: Finca La Julia
Odmiana: Catuai
Proces obróbki: fully washed
Profil palenia: jasny
Profil sensoryczny: mleczna czekolada, słodycz, truskawki, czerwone winogrona

 

Plantacja La Julia jest jedną z wielu należących do rodzin Caballero i Herrera. Marysabel i Moises są małżeństwem, wraz z ojcem Fabio Caballero, zajmują się wielkim przedsięwzięciem, zajmującym 200ha kawowych upraw. Są drugą i trzecią generacją plantatorów. Fabio wiele razy był nagradzany za swoją pracę na rzecz jakości kawy w Hondurasie. Kawy z plantacji Caballero i Herrera nagradzane są także w konkursach CoE.

La Julia zajmuje 10ha żyznej ziemi na wysokości ok. 1600m n.p.m. Pracujący przy zbiorach ludzie noszą ze sobą po dwa worki: jeden na optymalnie dojrzałe owoce, drugi na resztę (przejrzałe i niedojrzałe, które trzeba zebrać). To proste rozwiązanie daje od razu świetnie wyselekcjonowane kawy. Zbiory owoców pozbawia się miąższu i oczyszcza w wodzie za pomocą specjalnej maszyny (Penagos Aqua Pulper). Cała obróbka mokra jest potem przeprowadzona jak w krajach afrykańskich: ziarna trzyma się w zbiornikach fermentacyjnych przez kilkanaście godzin. W strugach wody eliminuje się defektywne ziarna, a na koniec suszy się te najlepsze na zacienionych platformach.

 

Data palenia: 1/01

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
  • Oceń

Jakość
Funkcjonalność
Cena
Podpis
Opinia
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie