
-
-
Koszyk jest pustySuma 0
-
Gwatemala Agua Tibia GEISHA washed




Wysyłka w ciągu | natychmiast |
Zostaw telefon |
Gwatemala Agua Tibia GEISHA
Plantacja: Finca Agua Tibia
Właściciel/producent: rodzina Castillo/Erick de la Roca
Region: Fraijanes, San Jose Pinula
Odmiany: Gesha
Wysokość upraw: 1600-1700m n.p.m.
Metoda obróbki: mokra, ziarna suszone na słońcu
Profil palenia: jasny, do metod przelewowych
Profil sensoryczny: charakterystyczne pomarańczowo-kwiatowe aromaty i delikatne, słodkie napary
Kilka ładnych lat upłynęło od czasu, gdy zachwycaliśmy się palonymi przez Elę Geshami z Panamy i Kolumbii. Wystarczająco dużo, by przetrawić obłędne wrażenia i nabrać doświadczenia i wyobraźni — najbardziej potrzebnych w kawowym rzemiośle atrybutów. Nasz powrót do tej osławionej odmiany oznacza na pewno wspaniałe doświadczenie sensoryczne.
Ziarna pochodzą z gospodarstwa Agua Tibia w regionie Fraijanes. Od 1886 roku należy ono do rodziny Castillo. Gospodarstwo jest ogromne, a interesy rodziny różnorakie, dlatego nad jakością kawowych plantacji i obróbką ziaren czuwa Erick de la Roca, sam plantator z pokolenia na pokolenie i właściciel plantacji w Acatenango. Agua Tibia leży niedaleko na wschód od stolicy kraju. Układ geomorfologiczny gór i dolin w tym regionie sprawia, że przez znaczną część roku jest tu specyficzny klimat: duże zachmurzenie, ograniczone nasłonecznienie.
Gesha została wprowadzona do upraw plantacji w 2019 roku. Poza nią uprawia się także inne odmiany, takie jak: Caturra, Pache, Bourbon, Catuai, Mundo Novo. Kawowe krzewy uprawia się w cieniu większych drzew.
Data palenia: 4/06