• Etiopia Yirgacheffe Idido Natural Espresso

Etiopia Yirgacheffe Idido Natural Espresso

Czy zmielić?
Masa netto
250g
45.00
szt. Do przechowalni
Wysyłka w ciągu natychmiast
Zostaw telefon

Etiopia Yirgacheffe Idido Natural Espresso

 

Region: Sidamo, Yirgacheffe
Producent: wielu drobnych rolników
Stacja obróbki: Idido Washing Station
Wysokość upraw: 1.960 do 2.090m n.p.m.
Odmiana: JARC, odmiany lokalne
Jakość: Grade 1
Proces obróbki: naturalny, suchy, owoce suszone na platformach
Profil sensoryczny: piękne, czyste, charakterystyczne aromaty owocowe.
Profil palenia: mocniejszy, do espresso; espresso jest wyborne, pachnące, bardzo smaczne

 

Metody uprawy w tym regionie pozostają w dużej mierze tradycyjne. Rolnicy z Yirgacheffe zazwyczaj uprawiają rośliny kawowe w połączeniu z innymi roślinami spożywczymi. Metoda ta jest powszechna wśród drobnych rolników, ponieważ maksymalizuje wykorzystanie ziemi i zapewnia pożywienie dla ich rodzin.

Oprócz tradycyjnej uprawy międzyplonowej, większość gospodarstw jest również z założenia organiczna. Rolnicy w Yirgacheffe zazwyczaj używają bardzo niewielu - jeśli w ogóle - nawozów lub pestycydów. Większość prac na farmie wykonywana jest ręcznie przez najbliższą rodzinę.

Aby wykorzystać wspaniały klimat, stacja ta organizuje szkolenia, które mają pomóc rolnikom w produkcji kawy lepszej jakości. Szkolenia koncentrują się na procedurach zbioru i transportu ziaren.

Rolnicy selektywnie, ręcznie zbierają wiśnie i dostarczają je do stacji mycia. Przy przyjęciu pracownicy ręcznie sortują przychodzące czereśnie, aby usunąć wszystkie niedojrzałe lub przejrzałe owoce lub uszkodzone owoce. Ziarno jest umieszczane na podwyższonych suszarniach. Stacja oznacza wszystkie suszarnie kodem, który ułatwia śledzenie pochodzenia i statusu przetwarzania.

Pracownicy często grabią ziarna, aby zapewnić równomierne suszenie.  Suszenie trwa około 16 do 21 dni.

Yirgacheffe to dystrykt w południowej Etiopii, w regionie Sidamo. Yirgacheffe jest powszechnie uznawana za jeden z "regionów narodzin kawy". Kawy myte pochodzące z tego dystryktu są tak znane i poszukiwane, że Yirgacheffe uważana jest za swój własny mikroregion.  

Większość kaw uprawianych w Yirgacheffe to lokalne odmiany landrace (które często nazywane są również etiopskimi heirloom). Inne odmiany uprawiane w regjonie zostały opracowane przez Jimma Agricultural Research Centre (JARC). JARC jest ważnym ośrodkiem badawczym w Etiopii i wykonało ogromną pracę w zakresie rozwoju odmian odpornych na choroby i dających wysokie plony, które nadal wykazują jakość.

Większość rolników w tym regionie uprawia kawę na obszarze mniejszym niż 5 hektarów (wielu z nich liczy swoje gospodarstwa pod względem liczby drzew, a nie powierzchni). Metody uprawy są w większości tradycyjne, przy czym kawa jest uprawiana jako część zintegrowanego "ogrodu kawowego", przeplatanego z innymi roślinami spożywczymi.


 

Data palenia: 18/03

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
  • Oceń

Jakość
Funkcjonalność
Cena
Podpis
Opinia
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie