• Czekolada ciemna Tanzania 75% + nibs

Czekolada ciemna Tanzania 75% + nibs

28.00
szt. Do przechowalni
Zostaw telefon

Czekolada ciemna z kawałkami pokruszonego ziarna kakao, Misha's Chocolate, tabliczka 80g, 75% kakao

Skład: ziarna (Tanzania) i tłuszcz kakaowy, cukier trzcinowy

Brąz Academy of Chocolate Awards 2018, 1 gwiazdka Great Taste 2019

Minimalna trwałość: 19/04/2021

Autorką marki i pełną pasji twórcą pysznych tabliczek jest Michaela Dohnalkova z Pragi. Jej czekolady od paru lat nagradzane są na prestiżowych konkursach i tastingach. Jestem pod wielkim wrażeniem jej dokonań i niezwykłej słodyczy czekolad. Pisząc o słodyczy nie mam na myśli cukru jako składnika większości tabliczek ale niespotykany brak goryczy i cierpkości. Jej 100% Tanzania jest dla mnie wzorcem dobrego smaku w swojej kategorii — ciężko znaleźć czekoladę tylko z kakaowych ziaren zrobioną a naturalnie, bezpretensjonalnie słodką.

Tabliczki Michaeli są prawie dwukrotnie cięższe niż większości producentów Bean-to-Bar — można cieszyć się ich urokiem dłużej :).

Więcej o Michalinie i jej pracy: https://misinacokolada.cz/o-nas/


Idealne połączenie to zapewne kawa i czekolada. Droga kakao od ziarna do tabliczki przypomina i gdzie niegdzie przeplata się z kawą. W wielu krajach, słynących z doskonałej kawy, uprawia się także doskonałe kakao. Podobnie jak kawa, kakao jest różnorodne, różni się bardzo w zależności od miejsca upraw, odmiany, procesu obróbki. Podobieństwa kończą się na worku pełnym ziarna, czekającego na proces palenia. W przypadku kakao ten proces jest znacznie mniej agresywny, ze względu na charakter ziaren: są one dość miękkie, kruche i zawierają aż 50% tłuszczu. Kawę palimy w znacznie większych temperaturach i staramy się pokonać jej twarde i gęste struktury. W przypadku kawy, proces przygotowania do konsumpcji w zasadzie kończy się na odpowiednim wypaleniu i zapakowaniu, a reszta jest już stosunkowo prosta. Dla ziaren kakao jest to dopiero półmetek. Można wprost jeść nawet surowe ziarna, zachęcamy Państwa do tego od dłuższego czasu, ale celem jest tabliczka czekolady. Droga do tabliczki czekolady jest jednak jeszcze daleka.

 

Cóż to jest czekolada? W idealnym przypadku składa się tylko z odpowiednio przetworzonych ziaren kakao i z cukru, ewentualnie mleka w proszku. Odpowiednio wypalone ziarna kruszy się za pomocą specjalnych urządzeń, odsysa się z nich twarde łuski okalające ziarna. Oczyszczone w ten sposób kakao trafia potem do kamiennych młynów, by zmienić swoją postać na jednorodną, gładką masę kakaową w procesie zwanym konszowaniem. Do takiej masy dodaje się cukier i ewentualnie mleko, prażone orzechy itp. Ale na tym nie koniec. Aby czekolada była trwała i piękna, kakaowy tłuszcz musi przyjąć jedną z 6 struktur krystalicznych. Proces wyboru i krystalizacji tejże struktury nazywa się temperowaniem. Oba te procesy trwają długo i poprzedzają całkiem niebanalne i również żmudne nałożenie masy do foremek, schłodzenie i zapakowanie tabliczek czekolady.

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
  • Oceń

Jakość
Funkcjonalność
Cena
Podpis
Opinia
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie