
-
-
Koszyk jest pustySuma 0
-
Brazylia Vanderson Caliari Alves Espresso




Wpisz swój e-mail |
Wysyłka w ciągu | natychmiast |
Zostaw telefon |
Brazylia Vanderson Caliari Alves
Region: Minas Gerais
Plantacja: Sitio Caleari
Producent: Vanderson Caliari Alves
Odmiana: Arara, Mundo Novo, Catuai 141
Wysokość upraw: 1042 m.n.p.m.
Proces obróbki: naturalny, suchy
Proces palenia: do espresso,
Profil sensoryczny: śliwka, karmel, duża słodycz, dojrzałe owoce
Kawa w Brazylii to ogromny rynek i ogromna produkcja. Dość często docierają do nas próbki przeróżnych kaw z różnych plantacji. Od pewnego czasu zdarzają się tutaj prawdziwe perełki. Niniejsza kawa zwróciła na siebie uwagę Eli swoim aromatem — przypominającym niedawne nasze odkrycie, Kolumbię Veranera z obróbki naturalnej anaerobowej. Już surowe ziarno pachnie podobnie intensywnie: kwasem chlebowym, suszonymi owocami. Ziarna tytułowej kawy palone są stosunkowo mocno tak, by espresso było dość intensywne i nie sprawiało zbyt wielu kłopotów podczas zaparzania. Gdy ostatnio porównywałem te ziarna z innymi, doszedłem do wniosku, że espresso z tejże Brazylii jest niezwykle "miękkie" i aksamitne w smaku/dotyku, delikatne i poruszające w sferze aromatów, że smakuje mi bardziej niż moje złożone mieszanki.
Data palenia: 25/05