
-
-
Koszyk jest pustySuma 0
-
Brazylia Vanderson Caliari Alves Espresso




Wysyłka w ciągu | natychmiast |
Zostaw telefon |
Brazylia Vanderson Caliari Alves
Region: Brazylia, Południowa część MINAS GERAIS
Plantacja: Sitio Conquista
Producent: Vanderson Caliari Alves
Odmiana: Arara, Mundo Novo, Catuai 141
Wysokość upraw: 1042 m.n.p.m.
Proces obróbki: naturalny, suchy
Proces palenia: do espresso, nieco jaśniej niż poprzednie profile
Profil sensoryczny: śliwka, karmel, duża słodycz, dojrzałe owoce
Kawa w Brazylii to ogromny rynek i ogromna produkcja. Dość często docierają do nas próbki przeróżnych kaw z różnych plantacji. Od pewnego czasu zdarzają się tutaj prawdziwe perełki. Niniejsza kawa zwróciła na siebie uwagę Eli swoim aromatem — przypominającym niedawne nasze odkrycie, Kolumbię Veranera z obróbki naturalnej anaerobowej. Już surowe ziarno pachnie podobnie intensywnie: kwasem chlebowym, suszonymi owocami. Ziarna tytułowej kawy palone są stosunkowo mocno tak, by espresso było dość intensywne i nie sprawiało zbyt wielu kłopotów podczas zaparzania. Gdy ostatnio porównywałem te ziarna z innymi, doszedłem do wniosku, że espresso z tejże Brazylii jest niezwykle "miękkie" i aksamitne w smaku/dotyku, delikatne i poruszające w sferze aromatów, że smakuje mi bardziej niż moje złożone mieszanki.
Właścicielem Sitio Caleari jest Vanderson Caleari Alves i jego żona Brigida, plantatorzy kawy w trzecim pokoleniu. Pan Alves odziedziczył pierwsze 10 hektarów ziemi po swoim ojcu i powoli powiększał gospodarstwo kupując ziemię od sąsiadów. Sitio Caleari, nazwane po panieńskim nazwisku jego mamy, ma obecnie ponad 90 hektarów ziemi. Oprócz produkcji własnej kawy, Sitio Caleari stało się źródłem informacji w społeczności lokalnej. Świadczą usługi takie jak suszenie, przetwarzanie i tymczasowe przechowywanie partii dla swoich sąsiadów. Pan Alves eksperymentuje również z różnymi metodami przetwarzania. Około 20% produkcji gospodarstwa, jest przetwarzana przy użyciu fermentacji beztlenowej. W tym procesie fermentacji, partia jest fermentowana przez 8 dni w beczkach, 4 dni na placu, a następnie wykończona w suszarniach. Royal New York nawiązał współpracę z Legender Coffee w celu importu tej specjalistycznej zielonej kawy z Brazylii.
Data palenia: 3/02