• Brazylia Robusta Washed

Brazylia Robusta Washed

Czy zmielić?
Masa netto 250g
13.00
szt. Do przechowalni
Zostaw telefon

Brazylia Robusta Washed

Region: Espirito Santo
Producent/Plantacja: Rodzina Venturim, Fazenda Venturim
Odmiana: canephora robusta, conilon
Proces obróbki: washed (mokra)

 

Wiele dobrych rzeczy dzieje się w Brazylii. Niniejsza kawa jest przykładem bardzo pozytywnych impulsów i zmian w dziedzinie uprawy i obróbki. W Brazylii robustę nazywa się mianem Conilon. Ma wszystkie cechy robusty: jest gorzka i cierpka, ma dużo kofeiny, zapach drewna. Wiemy, że robusta jest tą "gorszą" kawą i raczej nie należy do grona "speciality". W przypadku plantacji Venturim mamy jednak do czynienia z nowatorskim, niebanalnym podejściem do robusty. Wg właścicieli plantacji, rzetelne i staranne przeprowadzenie obróbki ziaren daje ogromny pozytywny skok jakości. Stosują oni przeróżne metody i techniki, np. metodę mokrą i carbonic maceration, naturalną i honey. Słowem: stosują metody zarezerwowane dotąd dla ziaren arabiki. Warto spróbować :).

Przy okazji: ta pokolorowana fotografia przedstawia imponujący Pałac w Bożkowie na Dolnym Śląsku.

 

Data palenia: 5/12

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
  • Oceń

Jakość
Funkcjonalność
Cena
Podpis
Opinia
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie