-
Brazylia Londrina Controlled Fermentation








Zostaw telefon |
Brazylia Londrina
Brazylia jak nie Brazylia
Region: Cerrado, Coromandel
Plantacja: Fazenda LONDRINA
Producent: Rodzina Naimeg
Odmiana: Paraiso MG
Wysokość upraw: 1120 m.n.p.m.
Proces obróbki: naturalny, kontrolowana fermentacja
Proces palenia: średnie palenie, nieco ciemniejsze
Profil sensoryczny: bardzo słodkie espresso, zrównoważone, wyraźna, przyjemna kwaskowatość i odrobina goryczki, dużo owocowych aromatów.
Brazylia jak nie Brazylia. Ta kawa jest świeżą falą, czymś zupełnie nowym. Jest to zasługa niekonwencjonalnego procesu obróbki. Koniecznie trzeba spróbować. Jest to bardzo kompleksowa i elegancka kawa w espresso. Nie trzeba łączyć jej z lepszymi ziarnami z innych, wysokogórskich upraw. Londrina jest równie dobra jak najlepsze mieszanki do espresso.
Brazylia Fazenda Londrina jest jedną z czterech farm należących do grupy Naimeg, firmy rodzinnej, na czele której stał nieżyjący już założyciel Gerson Naimeg. Gerson, syn niemieckiego osadnika i brazylijskiej matki, założył swoje pierwsze gospodarstwo w 1965 roku, kiedy to kupił małą działkę w miejscowości Uba położonej w północnej części stanu Parana. Podobnie jak wielu innych, Gerson i jego rodzina przenieśli się do Cerrado Mineiro aby uciec przed mrozem. Dzisiaj Naimegowie posiadają cztery plantacje w tym regionie.
Fazenda Londrina ma powierzchnię około 394 hektarów z 200 hektarami przeznaczonymi pod uprawę kawy i znajduje się w pobliżu miasta Patos de Minas, na wysokości około 1160 metrów nad poziomem morza. W gospodarstwie z powodzeniem uprawia się odmiany Catuai, Icatu i Acaia na lokalnych gliniastych glebach, wiśnie zbiera się mechaniczne dzięki płaskiemu ukształtowaniu terenu. Brazylia Fazenda Londrina zdobyła nagrody w krajowych konkursach espresso w uznaniu za jej niesamowity charakter w filiżance.
Zgodnie z brazylijskim prawem 20% gruntów w Fazenda Londrina przeznacza się na rezerwat przyrody, w którym rodzime rośliny stanowią siedlisko dzikiej przyrody. W połączeniu z normami społecznymi, które zostały ustanowione dla ludzi pracujących na tych ziemiach, doprowadziło to do uzyskania przez farmę certyfikatu Rainforest Alliance.
Naimegowie są naprawdę skupieni na jakości i przeprowadzają testy na każdej partii, zanim podejmą decyzję, jaki proces zastosować w przypadku każdej kawy przed rozpoczęciem zbiorów.
Data palenia: 6/04