• Kolumbia Villa de Don Juan Gesha YEAST INOCULATED

Kolumbia Villa de Don Juan Gesha YEAST INOCULATED

Wybierz TYLKO, gdy mamy ZMIELIĆ
Masa netto
Brak towaru
50.00
Wpisz swój e-mail

Kolumbia Villa de Don Juan Gesha YEAST INOCULATED

Opakowania: słoiczki 100g lub 200g

 

Region: Huila, Isnos
Wysokość upraw: 1820m n.p.m.
Planacja: Finca La Villa de Don Juan
Producent: Juan Dario Gomez
Odmiana: Gesha
Proces obróbki: fully washed YEAST FERMENTATION
Profil palenia: jasny do filtrów
Profil sensoryczny: bardzo spektakularna kawa o wybitnym aromacie; pierwsze skojarzenie — święta, pomarańcze i goździki

 

Juan Dario Gomez wydaje się być prawdziwym wizjonerem i pełnym entuzjazmu młodym eksperymentatorem w każdej dziedzinie kawowej sztuki: uprawy, obróbki, palenia, zaparzania i handlu. Niniejsza kawa jest wyrazem jego dążenia do osiągnięcia niezwykłych i fascynujących profili smakowych czyli wyżyn w agrokulturze i obróbce kawy.

Juan odziedziczył swoją farmę po ojcu i od razu rozpoczął jej prawdziwą modernizację i doskonalenie jakości produkowanej kawy. Kilka lat temu nazwa plantacji zaistniała jako marka palonej kawy z silnym naciskiem na jakość. Od początku Juan postawił na innowacyjność i ciągłe doskonalenie. Razem z nim podobne idee dzieli cała rodzina.

La Villa de Don Juan wyróżnia się charakterystycznymi, wyjątkowymi kawami o wyśmienitych profilach sensorycznych, skrupulatnie opracowanych przez Juana i z łatwością znajdujących swoją rynkową niszę. Ta doskonałość zaczyna się od upraw — regeneracyjnych praktyk, obszernego zacienienia, zadrzewień, nawozów organicznych. Owoce zbierane są selektywnie, obróbce poddaje się tylko dojrzałe. Najpierw się je zanurza w wodzie, by usunąć zanieczyszczenia, potem miażdży się je.

Sekret wyjątkowego aromatu niniejszej kawy polega na dalszej obróbce. Kawa trafia do obszernych zbiorników — zalewa się ją moszczem czyli sokiem z owocowej pulpy, oczywiście z owoców kawy. Taka owocowa pulpa pełna jest dzikich szczepów drożdży, ale oprócz tego dodaje się specjalne drożdże Saccharomyces. Fermentacja trwa 72 godziny po czym przerywa się ją, płucząc ziarna w świeżej wodzie. Przez kolejny miesiąc ziarna suszy się, troskliwie, codziennie dogląda się je i przewraca.

 

 

Data palenia: 10/03

  • Świetna kawa. Piłem ją w dripe, w zapachu i smaku czuć owoce, dużo geranium i trochę róży.
    Krzysztof P. (2024-03-28)
    Jakość
    Funkcjonalność
    Cena
  • Oceń

Jakość
Funkcjonalność
Cena
Podpis
Opinia
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie