• Kolumbia Villa de Don Juan Gesha YEAST INOCULATED

Kolumbia Villa de Don Juan Gesha YEAST INOCULATED

Wybierz TYLKO, gdy mamy ZMIELIĆ
Masa netto
50.00
szt. Do przechowalni

Kolumbia Villa de Don Juan Gesha YEAST INOCULATED

Opakowania: słoiczki 100g lub 200g

 

Region: Huila, Isnos
Wysokość upraw: 1820m n.p.m.
Planacja: Finca La Villa de Don Juan
Producent: Juan Dario Gomez
Odmiana: Gesha
Proces obróbki: fully washed YEAST FERMENTATION
Profil palenia: jasny do filtrów
Profil sensoryczny: bardzo spektakularna kawa o wybitnym aromacie; pierwsze skojarzenie — święta, pomarańcze i goździki

 

Juan Dario Gomez wydaje się być prawdziwym wizjonerem i pełnym entuzjazmu młodym eksperymentatorem w każdej dziedzinie kawowej sztuki: uprawy, obróbki, palenia, zaparzania i handlu. Niniejsza kawa jest wyrazem jego dążenia do osiągnięcia niezwykłych i fascynujących profili smakowych czyli wyżyn w agrokulturze i obróbce kawy.

Juan odziedziczył swoją farmę po ojcu i od razu rozpoczął jej prawdziwą modernizację i doskonalenie jakości produkowanej kawy. Kilka lat temu nazwa plantacji zaistniała jako marka palonej kawy z silnym naciskiem na jakość. Od początku Juan postawił na innowacyjność i ciągłe doskonalenie. Razem z nim podobne idee dzieli cała rodzina.

La Villa de Don Juan wyróżnia się charakterystycznymi, wyjątkowymi kawami o wyśmienitych profilach sensorycznych, skrupulatnie opracowanych przez Juana i z łatwością znajdujących swoją rynkową niszę. Ta doskonałość zaczyna się od upraw — regeneracyjnych praktyk, obszernego zacienienia, zadrzewień, nawozów organicznych. Owoce zbierane są selektywnie, obróbce poddaje się tylko dojrzałe. Najpierw się je zanurza w wodzie, by usunąć zanieczyszczenia, potem miażdży się je.

Sekret wyjątkowego aromatu niniejszej kawy polega na dalszej obróbce. Kawa trafia do obszernych zbiorników — zalewa się ją moszczem czyli sokiem z owocowej pulpy, oczywiście z owoców kawy. Taka owocowa pulpa pełna jest dzikich szczepów drożdży, ale oprócz tego dodaje się specjalne drożdże Saccharomyces. Fermentacja trwa 72 godziny po czym przerywa się ją, płucząc ziarna w świeżej wodzie. Przez kolejny miesiąc ziarna suszy się, troskliwie, codziennie dogląda się je i przewraca.

 

 

Data palenia: 10/03

  • Świetna kawa. Piłem ją w dripe, w zapachu i smaku czuć owoce, dużo geranium i trochę róży.
    Krzysztof P. (2024-03-28)
    Jakość
    Funkcjonalność
    Cena
  • Oceń

Jakość
Funkcjonalność
Cena
Podpis
Opinia
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie