• Indonezja Kerinci Barokah Bersama Natural

Indonezja Kerinci Barokah Bersama Natural

Wybierz TYLKO, gdy mamy ZMIELIĆ
Masa netto
250g
45.00
szt. Do przechowalni

Indonezja Kerinci Barokah Bersama Natural

Region: Java, Mount Kerinci, Gunung Tujuh
Plantacja: uprawy wielu rolników zrzeszonych w spółdzielni Koerintji Barokah Bersama
Właściciel, stacja obróbki: Spółdzielnia Koerintji Barokah Bersama Cooperative
Odmiany: Andung Sari, Sigarar Utang
Wysokość upraw: 1400-1700m n.p.m.
Metoda obróbki: naturalna
Profil palenia: jasny do metod przelewowych, omniroast: espresso też; wspaniała, egzotyczna i sympatyczna kawa o pięknym aromacie i dużej słodyczy.

Kawa z Indonezji zawsze niesie ze sobą coś ekscytującego i niesamowitego. Jest to zasługą ciekawych odmian, specyficznego procesu obróbki, charakterystyki upraw i klimatu. Przed laty podobnych wrażeń dostarczały nam ziarna z plantacji Wahana (Sumatra) i Tana Toraja (Sulawesi). Niniejsze ziarna pochodzą ze słynnej od paru lat w kręgach specialty coffee spółdzielni Koerintii Barokah Bersama z Wyspy Sumatra.

Uprawy stanowią małe, parohektarowe plantacje należące do nieco ponad 300 rolników. Pola położone są w bardzo ciekawym terenie w rejonie wysokich wulkanów: Gunung Kerinci i Gunung Tujuh. Ten pierwszy, Kerinci ma 3805m n.p.m. i jest najwyższym szczytem Gór Barisan, ciągnących się na całej długości zachodniego wybrzeża Sumatry. Ten drugi ma 2732m n.p.m. a jego rozłożysty krater stanowi kalderę, w której mieści się Jezioro Gunung Tujuh. Między tymi wulkanami w dolinach i ze szczytów spływają gęsto usiane potoki i górskie rzeki. Cały teren porośnięty jest deszczowym lasem.

Nad jakością kawy i obróbki w Koerintii Barokah Bersama czuwa niejaki Triyono. To młody, bystry i "oblatany" we wszystkich nowoczesnych aspektach kaw specjalnych agronom. Kooperatywa ma własną palarnię i laboratorium. Niniejsza kawa powstaje w tradycyjny sposób, metodą suchą. Zebrane ręcznie owoce suszy się pod dachem, by uchronić je przed deszczem. Regularnie sortuje się i przewraca suszące się owoce. Z wysuszonych owoców wydobywa się pestki i jeszcze raz poddaje ręcznemu sortow

Data palenia: 28/03

  • Bardzo przyjemna kawa, bardzo czysta i dośc lekka jak na region i rodzaj obróbki, lekko korzenna z czerwonymi owocami i delikatnymi cytrusami oraz o długim i przyjemnym, słodkim posmaku
    Krystian S. (2024-04-05)
    Jakość
    Funkcjonalność
    Cena
  • Oceń

Jakość
Funkcjonalność
Cena
Podpis
Opinia
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie